آزمایشگاه ملی دانههای روغنی؛ نقشی كلیدی در ارزیابی كیفیت و ارتقای امنیت غذایی

به گزارش دیده بان طبیعت و به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات اصلاح بذر و نهال؛ شریعتی در گفت و گو با خبرنگار فارس در کرج اظهار داشت: كاربرد هر نوع روغن به مقدار و نوع ترکیبات آن به ویژه اسیدهای چرب، آنتی اکسیدان ها و سایر مواد مغذی و حتی غیرمغذی موجود در آن وابسته است. وی افزود: از سویی كيفيت و تركيبات دانههاي روغني و فرآوردههاي آنها به عوامل مختلفی چون ژنوتيپ، فصل و مكان كشت، مرحله بلوغ دانه، نوع عمليات كشاورزي و فناوريهای پس از برداشت وابسته است. بههمین دلیل نیاز است ترکیبات دانههای روغنی مورد بررسی در پروژههای تحقیقاتی بهزراعی و بهنژادی از نظر کمی و کیفی ارزیابی شوند. شریعتی خاطرنشان کرد: آزمایشگاه ملی دانههای روغنی با انجام این بررسیها نقش تکمیلی خود را در پروژههای زراعی ایفا میکند.
تجهیزات و فناوریهای نوین
این عضو هیئت علمی موسسه با اشاره به کسب عنوان برتر آزمایشگاه ملی در ارزیابی کشوری سازمان تات در سال 1402 اظهار داشت: «این موفقیت حاصل تلاشهای بیوقفه همکاران، بهرهگیری از تجهیزات و فناوریهای نوین مطابق با دانش روز است.»
وی در خصوص تجهیزات آزمایشگاه ملی دانه های روغنی گفت: این آزمایشگاه با بهرهمندی از بهروزترین تجهیزات و فناوریهای تخصصی نظیر انواع سیستمهای کروماتوگرافی و طیفسنجی، صفات کمی و کیفی دانههای روغنی و روغنهای استحصالی آنها را بر اساس روشهای استاندارد و معتبر ملی و بینالمللی ارزیابی میکند.
اهمیت آزمونهای کیفی
شریعتی درباره اهمیت آزمونهای کیفی دانههای روغنی اظهار داشت: «در این آزمایشگاه تلاش میشود تا با استفاده از روشهای استاندارد، بهترین ارقام دانههای روغنی از نظر کمی و کیفی معرفی شود. یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده کیفیت، ترکیب اسیدهای چرب دانههای روغنی است که نقش مهمی در تغذیه و پایداری روغن حاصل از دانههای روغنی دارد. ترکیب اسیدهای چرب و دیگرترکیبات ریستفعال موجود در دانههای روغنی در این آزمایشگاه بررسی میشوند »
تلاش برای تولید ارقام با کیفیت برتر
وی همچنین افزود: «توسعه ارقام جدید دانههای روغنی با ترکیب مطلوب اسیدهای چرب از اولویتهای اصلی تحقیقات است و پژوهشگران این مؤسسه همواره بهدنبال معرفی ارقامی هستند که روغن استحصالی از آن ها علاوه بر ارزش تغذیهای مناسب، ماندگاری بالاتری نیز داشته باشد. تحقیقات محققان بخش دانههای روغنی در جهت معرفی ارقام جدید آفتابگردان و گلرنگ که علاوه بر محتوای بالای روغن، دارای اسید اولئیک زیاد نیز هستند مثالی از این تلاشهای ارزشمند است »
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات اصلاح بذر و نهال در پایان اظهار داشت: آزمایشگاه دانههای روغنی با استمرار این فعالیتها، همواره نقش مهمی در ارتقای کیفی دانههای روغنی کشور و امنیت غذایی و سلامت جامعه ایفا میکند. این آزمایشگاه با در اختیار داشتن تجهیزات پیشرفته و انجام آزمونهای دقیق کمی وکیفی مطابق با دانش و استانداردهای روز، کمک میکند تا ارقام برتر دانههای روغنی در سبد مصرف کنندگان قرار داده شوند.