چالشهای بذری ایران: از واردات تا خودكفایی با حمایت دولت و دانش بومی

به گزارش دیده بان طبیعت و به نقل از روابط عمومی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر؛ باقری در این گفت وگو خاطرنشان کرد: تولید بذور باید همراستا با نیازهای بازار و شرایط اقلیمی کشور باشد تا بتوان به توسعه پایدار در این حوزه دست یافت. وی عنوان نمود: تولید بذر سبزی و صیفیجات، به دلیل ویژگیهای تجاری و سودآوری بالا ، نیازمند توجه ویژه در راستای قطع وابستگی به واردات است.
معاون بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی با تأکید بر اینکه از حدود ۲۰ سال پیش تحقیقات برای تولید بذر سبزی و صیفی آغاز شده، گفت: در آن زمان این باور وجود نداشت که تولید این بذور باید در کشور صورت گیرد. در حالیکه اکنون با پیشرفتهای صورتگرفته در این زمینه، برخی بذور اصلاح شده در داخل تولید میشوند، اما همچنان واردات بذرهایی مانند گوجه فرنگی، خیار، فلفل دلمهای، هندوانه در بخشهای خاصی از کشاورزی ادامه دارد.
حمایتهای دولتی و چالشهای بازار
باقری در گفت وگو با خبرگزاری ایسنا افزود: یکی از مشکلات عمده در این صنعت، عدم دسترسی به دانش ژرمپلاسم ها و بهویژه عدم همکاری برخی کشورهای شرقی در این زمینه است. این در حالی است که کشورهای مانند آلمان حمایتهای زیادی را در اختیار ایران قرار دادهاند. وی بر این نکته تأکید کرد که برای تولید بذر در مقیاس بالا و موفقیت در بازار، پشتیبانیهای دولتی و همکاریهای بینالمللی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
بانک ژن و اهمیت آن در امنیت غذایی
وی در ادامه، به نقش بانک ژن در توسعه تولید بذر اشاره کرد و گفت: بانک ژن ملی گیاهی ایران به حفظ و نگهداری تنوع ژنتیکی گیاهان و اصلاح بذرها کمک میکنند. این اقدامات میتوانند در راستای تأمین امنیت غذایی کشور و کاهش وابستگی به واردات بذر مؤثر باشند.
معاون بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی در پایان افزود: یکی از اهداف اصلی اصلاح بذر، افزایش عملکرد محصولات کشاورزی و بهرهوری بهتر از منابع آبی است. وی همچنین اشاره کرد که در سالهای اخیر ۱۲ رقم جدید از بادمجان معرفی شده و پروژههای جدید در زمینه تولید بذرهای هیبرید در حال اجرا است.